top of page

Juoksemisen aloittaminen – 5 vinkkiä onnistumiseen

Päivitetty: 19. kesäk. 2021

Vinkit aloittelijalle juoksemisen aloittamiseen

Juoksun aloittaminen - Aloittelijan juoksuohjelma - Manu Tuppurainen - SYKE Tribe juoksuvalmennus


Juoksun aloittaminen?

Aloittelijalla juoksuharrastus lopahtaa helposti heti alkuunsa. Näiden vinkkien avulla pääset juoksuharrastuksessasi alkuun – niin, että siitä tulee sinulle pysyvä harrastus. Juoksemisen aloittaminen voi olla yksi elämäsi parhaimmista päätöksistä!


1. Päätös aloittaa juokseminen ja siihen sitoutuminen

Juokseminen voi tuntua haastavalta ja tuskaiselta ensimmäiset 2–3 kuukautta. Tämä johtuu siitä, että juokseminen on melko kuormittavaa sekä lihaksistolle että hengitys- ja verenkiertoelimistölle, koska ne joutuvat tekemään sellaista työtä, mihin ne eivät ole välttämättä tottuneet.


Sitoudu päätökseen ja muista, miksi aloitit juoksuharrastuksen. Todennäköisesti siksi, että saisit itseäsi nimenomaan paremman fyysisen kunnon ja hapenottokyvyn! Jo muutaman lenkin ja parin kuukauden pitkäjänteisen työn jälkeen odottaa palkinto –huomaat, että juokseminen on kerta toisensa jälkeen helpompaa.


2. Välineet - Hyvät juoksukengät kunniaan

Heitä ikivanhat ja kuluneet lenkkarisi roskiin, niillä ei tule kuin ongelmia ja vammoja. Hyvät välineet luovat mielekkyyttä harrastukseen. Lajiin vihkiytyneistä kenkäkaupoista saat ammattimaista apua oikeiden kenkien valintaan.


3. Maltti on valttia juoksemisen aloittamisessa

Aloita harrastus rauhallisesti ja opettele juoksemaan tarpeeksi hiljaista vauhtia. Voit käyttää alkuun harjoittelussasi vaikka juoksukävelyä – esimerkiksi aivan aloittelijoille suositellaan nimenomaan, että lenkeillä vaihdettaisi välillä juoksusta kävelyyn niin fyysisen kuormituksen, mutta myös hengityksen tasaamiseksi.


Juokse siis alkuun mieluummin liian vähän kuin liikaa ja liian hitaasti kuin liian lujaa. Kehitystä tulee alkuun vähemmälläkin määrällä.


SYKE Tribessa olevista juoksuvalmennuksista, esimerkiksi aloittelijoille suunnatusta Ready! -juoksuvalmennuksesta, saat oikeanlaisen ohjeistuksen juoksemisen aloittamiseen. Ammattilaisen laatimia harjoitusohjelmia noudattamalla huomaat nopeasti sen, että vähempi oikeasti riittää.

4. Monipuolisuus juoksuharrastuksessa

Monipuolisuus on kaikenlaisen kehittävän harjoittelun ydin. Jos junnaat samaa lenkkireittiä samalla vauhdilla kuukaudesta toiseen, kehityksesi todennäköisesti hiipuu tai jopa pysähtyy. Vaihtele juoksulenkkien pituutta, niiden vauhtia sekä kestoa. Juokse pidemmät lenkit hitaammin ja matalammalla sykkeellä ja lyhyemmät lenkit kovempaa ja korkeammalla sykkeellä. Väliin voit juosta vaikka intervalleja.


Pidä yllä muitakin lajeja kuin juoksu. Monipuolinen tekeminen ennalta ehkäisee rasitusvammoja, esimerkiksi voimaharjoittelu on kehittyvän ja vammoilta välttyvän juoksijan tärkeimpiä treenimuotoja.


Lue halutessa lisää juoksijan lihaskuntoharjoittelusta tästä.


5. Lepo ja palautuminen juoksutreeneistä

Muista levätä ja palautua treeneistä. Juoksu on kuormittava laji, joten pidä alkuun välipäiviä juoksukertojen välillä, jotta keho ehtii palautua ja tottua uudenlaiseen rasitukseen. Kehitys tapahtuu levossa. Muista, että riittävä ja monipuolinen ravinto tukee sekä juoksuharrastuksesi energiansaantia, mutta myös palautumistasi.


 

Artikkelin kirjoittanut: Manu Tuppurainen - Suplan juoksu podcastin juontaja


Valmentajana erikoistuminen: Juoksu, triathlon, kunto- ja voimavalmennus


Vahvuudet: Triathlonin ja juoksun lajivalmennus, Juoksun tekniikka ja lajivalmennus, Painonnosto- ja voimavalmennus


Koulutus:

  • Hyvinvointivalmentaja, Trainer4you 2014

  • Kuntosalivalmentaja, Trainer4you 2014

  • Ravinto-ohjaaja, Trainer4you 2014

  • Personal trainer (Ereps), Trainer4you 2014

  • Triathlonvalmentaja lvl. 1, Finntriathlon 2016

  • Suomen painonnostoliiton painonnoston ohjaajakoulutus lvl. 1 2017

Kirjat:

  • Kaikki Crossfit-harjoittelusta (Akonniemi, Kormilainen, Tuppurainen; Fitra, 2018),

  • Erkka – Elämän peliä (Erkka Westerlund, Manu Tuppurainen; Fitra 2019)


Yhteystiedot: manu.tuppurainen@coach4me.fi


 

Aloittelijalle sopiva juoksuohjelma ja juoksun aloittaminen nollasta

Aloittelijalle sopiva juoksuvalmennus ja juoksuohjelma hakusessa?


Tutustu halutessa aloittelijan juoksuohjelmaan - READY JUOKSUVALMENNUS


SYKE Marketplacesta löytyy myös useita muita juoksuvalmennuksia.

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page