top of page

Mitä on mikro-oppiminen?


Verkkovalmennus mielletään usein helpoksi tavaksi tehdä rahaa. Sitä se ei kuitenkaan ole. Verkkovalmentaminen on kuitenkin ennen kaikkea erityisosaamista valmennusmaailmassa ja se on tullut jäädäkseen perinteisen valmentamisen rinnalle. Verkkovalmentamisessa yksi iso ja keskeinen asia on mikro-oppiminen (micro learning).


Lyhyesti: mikro-oppiminen on tiedon palastelua pienempiin osiin, jolloin asiakkaan tai oppijan on helpompi sisäistää isompikin kokonaisuus pienten palasten avulla. Pienten osien haltuun ottaminen on todistetusti helpompaa kuin isojen kokonaisuuksien. Tästä on hyötyä esimerkiksi elämäntapamuutoksen tekemisessä: pienet muutokset yksi kerrallaan vs. koko elämä kerralla uusiksi.


Mikro-oppiminen on täsmäkoulutusta tai -valmennusta ja sitä käytetään nimenomaan verkkokoulutuksissa. Se on tärkeä osa tulevaisuuden valmentamista, josta jokaisen tulisi tuntea ainakin perusteet. Mikro-oppiminen sekä mikrokurssit ovat Yhdysvalloissa kovassa kasvussa ja ne ovatkin verkko-opetuksen kuumin trendi tällä hetkellä. Suomessa ollaan vähän jäljessä, vaikka pikkuhiljaa mikro-oppiminen on rantautunut myös suomalaisiin kursseihin ja valmennuksiin.


Käsite e-learning on otettu käyttöön ensimmäisen kerran 90-luvun alussa. Tällä hetkellä e-learning on yksi maailman nopeiten kasvavista aloista. Vuonna 2017 77% amerikkalaisista yrityksistä käytti onlinekoulutuksia hyväkseen henkilöstön kehittämisessä. Arvioidaan, että verkkovalmennus voisi vähentää työntekijöiden koulutusaikaa jopa 40-60%. Jokaista koulutukseen sijoitettua euroa kohden tehokkuudesta tulisi takaisin jopa kolminkymmenkertainen määrää rahaa. Vuosituhannen vaihteesta e-learning on kasvanut yli 900%, joka on käsittämätön määrä. Pelkästään USA:n hallitus käytti 2,6 biljoonaa omaehtoisiin verkkovalmennustuotteisiin. On myös tutkittu, että e-learning saattaisi vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 85%.


Aiemmin e-learning on ollut lähinnä sitä, että isompi määrä materiaalia (usean päivän opiskelua varten) on viety digitaaliseen muotoon. Materiaalit ovat usein olleet luentoja tai pitkiä tekstitiedostoja ja materiaali on ollut saatavilla digitaalisella alustalla, entistä useammalle ihmisille ja vieläpä edullisesti. Tämä tapa on kuitenkin jo hiukan vanhanaikainen, sillä mikro-oppiminen on nyt tullut e-learningin rinnalle.


Mikro-oppimisessa tiedon oppiminen siirretään ikäänkuin oppijan vastuulle - laitetaan vastaanottaja pohtimaan ja käsittelemään yksittäistä asiaa. Ihminen sisäistää todennäköisesti enemmän informaatiota ja sitoutuu paremmin annettuihin tehtäviin, koska tehtävät ovat lyhyitä. Mikro-oppiminen on siis tehokas keino tiedonsiirtoon ja niinpä se sopii erinomaisesti myös hyvinvointivalmentamiseen.


Millaisia hyötyä mikro-oppimisesta eli tiedon palastelusta sitten on?


  • Ei ole sidottu aikaan tai paikkaan

  • Tieto on lyhyessä, tiiviissä ja täsmällisessä muodossa (opiskeluaika max. 15 min)

  • Mahdollistaa nopeamman oppimisen pilkkomalla tiedon pienempiin osiin

  • Annetaan oppijalle vain relevantti tieto


Miten mikro-oppiminen tarkalleen toimii?


  • Vähän tietoa kerrallaan

  • Hyvät otsikot aktivoivat

  • Lempeästi jankuttaminen (toistojen kautta ydinpointti perille)

  • Nojaa vahvasti asian esittämiseen ns. rikastetulla sisällöllä (kuvat, audiot, videot, graafit, klikattavat elementit)

  • Käytetään usein mobiilisti


Kuten ylempänä jo mainittiin, erityisesti hyvinvointivalmennuksessa mikro-oppiminen on todella loistava keino oppia uutta ja sisäistää esimerkiksi uusia terveellisiä tapoja elämäänsä!



OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page